Antioxidanten in je dieet
Voeding en Dieet
Auteur
Voeding en Dieet
12/02/2022
1 min
0

Antioxidanten in je dieet

12/02/2022
1 min
0

Wat zijn antioxidanten en hoe krijg je ze binnen?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van antioxidanten, maar weten niet altijd wat ze zijn of waarom ze belangrijk zijn. Daarom bespreken we hier wat antioxidanten zijn en wat de beste manieren zijn om ze in je dieet op te nemen.  Het zijn verbindingen in voedingsmiddelen die de cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die van nature ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ze kunnen ook ontstaan door blootstelling aan milieutoxines en andere stressbronnen. Deze onstabiele moleculen reageren snel met andere moleculen in het lichaam, veroorzaken oxidatieve stress en kunnen onze cellen beschadigen.

Antioxidanten helpen onze cellen te beschermen

Antioxidanten zijn stoffen die van nature voorkomen in fruit, groenten, volle granen, noten en zelfs in thee. Ze helpen onze cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen leiden tot ziekte. Vrije radicalen zijn moleculen die zuurstof bevatten, een onevenredig aantal elektronen hebben en daardoor schade veroorzaken aan cellen wanneer ze in wisselwerking staan met andere moleculen. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen voordat ze schade kunnen aanrichten.

Deze zogenaamde antioxidanten zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van ontstekingen, het voorkomen van hartziekten en het beschermen tegen bepaalde soorten kanker. Er zijn aanwijzingen dat het verouderingsproces vertraagd wordt, omdat deze de cel helpt om schade door vrije radicalen te voorkomen.

Hoe krijg je meer antioxidanten in je dieet? 

De beste manier om meer antioxidanten in je lichaam te krijgen is door een gezond, evenwichtig dieet met veel vers fruit en groenten te eten. Fruit zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen zijn bijzonder rijk aan antioxidanten zoals vitamine C. Groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli bevatten ook veel vezels en antioxidanten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Volle granen zoals quinoa, haver en bruine rijst zijn ook nog eens geweldige bronnen van vezels en mineralen zoals zink, dat de immuniteit helpt verhogen. Noten zoals amandelen en walnoten bevatten gezonde vetten en essentiële vitaminen en mineralen zoals magnesium, dat de bloeddruk helpt reguleren. Ten slotte is thee een geweldige bron van flavonoïden die fungeren als krachtige antioxidanten in het lichaam en helpen ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd de immuniteit te verhogen! 

De Sleutel tot Optimale Gezondheid door Voeding

Met zoveel heerlijke voedingsmiddelen boordevol heilzame antioxidanten is het gemakkelijk te zien waarom een gezond dieet de sleutel is voor een optimale gezondheid! Vergeet niet dat voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van bewerkt voedsel je ook helpen de voordelen te genieten van een antioxidantrijke voeding! Zorg er dus voor dat je je dagelijkse dosis antioxidantrijke voeding binnenkrijgt voor een gezondere jij!

Reacties
Categorieën