Toevoegingen in fabrieksvoedsel
Voeding en Dieet
Auteur
Voeding en Dieet
12/24/2022
1 min
0

Toevoegingen in fabrieksvoedsel

12/24/2022
1 min
0

De verborgen gevaren van ultra verwerkte fabrieksvoeding en de toevoegingen

Als je probeert gezond te blijven, dan weet je dat het belangrijk is om te letten op wat je eet. Maar wist je dat niet alle bewerkte voedingsmiddelen gelijk zijn? Sterker nog, ultra-verwerkt voedsel is een categorie fabrieksvoedsel die ongelooflijk ongezond kan zijn voor je lichaam. Deze blog bespreekt waarom het zo belangrijk is om ultra-verwerkt voedsel te vermijden en de gevolgen op lange termijn van het eten ervan.

Wat zijn ultra verwerkte voedingsmiddelen?

Ultra bewerkt voedsel wordt gedefinieerd als "voedingsmiddelen die geheel of grotendeels zijn gemaakt van stoffen die uit voedsel worden gehaald (suiker, oliën en vetten) met toevoeging van additieven zoals kleur- en smaakstoffen en emulgatoren." In wezen gaat het om fabrieksvoedsel dat sterk bewerkt en veranderd is om de houdbaarheid te verlengen en de consument aan te spreken. Voorbeelden zijn frisdrank, snacks zoals chips en crackers, fastfood zoals hamburgers, friet en pizza, ontbijtgranen, voorverpakte maaltijden, sauzen en specerijen. Deze producten bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig essentiële mineralen, vitaminen en vezels.

Waarom zijn ultra verwerkte voedingsmiddelen zo ongezond?

Het consumeren van te veel ultra-verwerkte voedingsmiddelen is in verband gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit komt grotendeels door hun hoge suikergehalte, waardoor je bloedsuikerspiegel snel kan stijgen als je het eet - zelfs als het voedsel hetzelfde aantal calorieën per portie bevat als andere bewerkte alternatieven! Bovendien ontbreken in dit soort fabrieksvoedsel belangrijke vitaminen en mineralen, wat na verloop van tijd tot tekorten kan leiden. Tenslotte bevatten ze vaak kunstmatige ingrediënten zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen die langdurige negatieve effecten op je gezondheid kunnen hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor de consumptie van ultra verwerkte fabrieksvoeding vanwege de potentiële risico's voor de volksgezondheid. Bovendien beveelt het Voedingscentrum aan de consumptie van dit soort producten zoveel mogelijk te beperken om op termijn een optimale gezondheid te behouden. Helaas zijn ze echter door hun gemak en betaalbaarheid een steeds groter deel van ons westerse dieet geworden, waardoor het nog belangrijker is dat we stappen ondernemen om ze waar mogelijk te vermijden!

Waarom Natuurlijke Opties Beter Zijn voor Onze Gezondheid

Concluderend is het duidelijk dat ultra verwerkte fabrieksvoeding waar mogelijk moet worden vermeden vanwege hun potentiële risico's voor de volksgezondheid. Hoewel ze op het eerste gezicht handig of betaalbaar lijken, bevatten ze vaak ingrediënten die op den duur schadelijk zijn voor ons lichaam - waardoor ze veel minder aantrekkelijk zijn dan andere opties op de markt! We hopen dat deze blog een nuttige herinnering is aan waarom het zo belangrijk is om onze consumptie van dit soort producten te beperken - vooral gezien het feit dat ze tegenwoordig zo overheersend zijn in onze westerse voeding!

Bron

foodwatch

Reacties
Categorieën