Vitamine D de vitamine uit zonneschijn!
Voedingssupplement Gidsen
Auteur
Voedingssupplement Gidsen
09/24/2022
2 min
0

Vitamine D de vitamine uit zonneschijn!

09/24/2022
2 min
0

Vitamine D, wat is het?

Wanneer de zomer eindelijk hier is! Betekent dat we meer tijd buitenshuis doorbrengen met genieten van de zon. Maar wist je dat vitamine D, vaak aangeduid als de “zonneschijnvitamine”, essentieel is voor onze gezondheid? In deze blogpost gaan we in op wat vitamine D is, wat het doet en hoe je er genoeg van kunt krijgen.

Deze vitamine is een voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het is te vinden in een paar voedingsmiddelen, maar we krijgen het vooral door blootstelling aan zonlicht. Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht, produceert het vitamine D. 

Twee verschillende voedingsstoffen

Het zijn eigenlijk twee verschillende voedingsstoffen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Beide zijn essentieel voor een goede gezondheid, maar vitamine D3 is de vorm die ons lichaam van nature aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht. In de wintermaanden of wanneer men niet voldoende buitenkomt is het raadzaam om je gehalte aan vitamine D met een supplement aan te vullen!

Waarom hebben we het nodig?

Dit is om vele redenen belangrijk. Het helpt ons lichaam calcium te absorberen, wat essentieel is voor sterke botten en tanden. Ook speelt het een rol bij het beschermen van ons gestel tegen bepaalde ziekten, zoals osteoporose (1). Het is ook in verband gebracht met een groot aantal andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen (2), kanker (3) en diabetes (4).   

Stimuleert deze vitamine gewichtsverlies?

Er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen bij het stimuleren van gewichtsverlies. Een kleine studie toonde aan dat zwaarlijvige mensen die vitamine D-supplementen namen meer gewicht en lichaamsvet verloren dan degenen die ze niet namen. Een andere studie wees uit dat mensen die probeerden af te vallen succesvoller waren als ze het samen met calcium namen.

Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig voordat we met zekerheid kunnen zeggen dat deze vitamine bijdraagt aan gewichtsverlies (5) (6).   

Hoeveel hebben we nodig?

De hoeveelheid die we nodig hebben, hangt af van verschillende factoren, waaronder onze leeftijd, huidskleur en hoeveel tijd we buitenshuis doorbrengen. De meeste experts raden echter aan dat mensen minstens 15 minuten zonlicht per dag krijgen om voldoende vitamine D te behouden. Dagelijks een supplement met minimaal 25 mcg (7) is voor veel mensen aan te raden daar we in Nederland niet het hele jaar door over voldoende en krachtig zonlicht beschikken.

Voordelen, Risico's en Hoe Je Het Kunt Verkrijgen

Het is een vitamine dat ons lichaam helpt calcium te absorberen en stevige botten te behouden. Ook heeft het een verband gelegd met een aantal andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hartziekte, kanker en diabetes. Ondanks zijn belang wordt een tekort een veel voorkomend probleem. In feite naar schatting één miljard mensen wereldwijd lijden aan een gebrek van deze vitale voedingsstof. Het goede nieuws is dat het makkelijk te verkrijgen is. De beste manier om het te krijgen door meer tijd te spenderen in de zon. Maar je kunt het ook verkrijgen door inname van bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. In dit artikel hebben we je alle informatie gegeven die je nodig hebt over vitamine d, waaronder de voordelen, risico’s en hoe je eraan kunt komen.

Dus doe er je voordeel mee! Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die we krijgen van blootstelling aan zonlicht. Zorg ervoor dat je zomers genoeg zon krijgt en vul deze zo nodig aan met een supplement – je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Reacties
Categorieën