wat-is-een-probiotica-en-wat-zijn-de-voordelen-ervan
Functioneel Welzijn
Auteur
Functioneel Welzijn
09/11/2022
1 min
0

Wat is een probiotica en wat zijn de voordelen ervan

09/11/2022
1 min
0

Gezondheidsvoordelen van Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen waarvan wordt aangenomen dat ze gezondheidsvoordelen hebben wanneer ze worden geconsumeerd. Deze voordelen omvatten het ondersteunen van de spijsvertering, het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de gezondheid van de huid. Ze zijn te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool, evenals in supplementen.

Er zijn verschillende soorten probiotica en elk biedt verschillende gezondheidsvoordelen. De meest voorkomende zijn van de Lactobacillus en Bifidobacterium geslachten. Andere soorten omvatten bijvoorbeeld Saccharomyces, Streptococcus en Enterococcus.

Verscheidenheid aan Gezondheidsvoordelen

Probiotica bieden een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van de spijsvertering, het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de gezondheid van de huid.

  1. Ondersteuning van de spijsvertering: Probiotica kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren door de goede bacteriën in jouw darm te verhogen en ontstekingen te verminderen. Dit kan helpen bij aandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom (IBS), inflammatoire darmziekte (IBD) en diarree.
  2. Het immuunsysteem stimuleren: Probiotica kunnen het immuunsysteem helpen ondersteunen door de goede bacteriën in je darmen in balans te houden. Dit kan jou helpen infecties en ziekten te bestrijden.
  3. Verbetering van de gezondheid van de huid: Probiotische supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis door ontstekingen en droogheid te verminderen.
  4. Andere potentiële voordelen: Probiotica kunnen ook helpen bij andere aandoeningen zoals allergieën, hoge bloeddruk, slechte adem en UWI’s (Urineweginfecties).

Zijn Probiotica Veilig?

De meeste mensen kunnen veilig probiotica nemen zonder bijwerkingen. Sommige mensen kunnen echter gas, een opgeblazen gevoel of diarree ervaren wanneer ze voor het eerst beginnen met het gebruik ervan. Als dit gebeurt, zou het binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u een probiotisch supplement van hoge kwaliteit van een gerenommeerde bron neemt. Of je ze nu krijgt van gefermenteerde voedingsmiddelen of supplementen, probiotica bieden een verscheidenheid aan potentiële gezondheidsvoordelen. De meeste mensen kunnen veilig probiotica nemen zonder bijwerkingen, maar het is belangrijk om met een gezondheidsproffessional te praten als je vragen of zorgen hebt over het nemen ervan voordat je begint met het aanvullen van jouw dieet met probiotica.

Reacties
Categorieën