Lavendelgeur
Stressmanagement
Auteur
Stressmanagement
02/04/2024
1 min
0

Hoe lavendelgeur op het kussen kan helpen bij depressie na een beroerte

02/04/2024
1 min
0

Lavendelgeur op het kussen is een natuurlijke remedie voor depressie na een beroerte. Een beroerte is een ernstige aandoening die ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Dit kan leiden tot schade aan de hersencellen en verschillende lichamelijke en geestelijke problemen. Veel mensen die een beroerte hebben gehad, krijgen te maken met een depressie. Dit is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse. Een depressie kan het herstel bemoeilijken en de kwaliteit van leven verminderen.

Hoe kan lavendelgeur helpen bij depressie na een beroerte?

Gelukkig is er een eenvoudige en natuurlijke manier om de stemming te verbeteren en de slaap te bevorderen: lavendelgeur op het kussen. Lavendel is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt voor haar kalmerende en ontspannende eigenschappen. De geur van lavendel kan angst verminderen, stress verlagen en de gemoedstoestand verbeteren. Bovendien kan lavendel de slaap verbeteren, wat essentieel is voor het herstel na een beroerte.

Wat zegt de wetenschap over lavendelgeur en depressie na een beroerte?

Dit is ook wetenschappelijk onderbouwd door een recente studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. In deze studie werden veertig patiënten met depressie na een beroerte verdeeld in twee groepen: een groep die elke avond voor het slapengaan lavendelgeur inademde, en een groep die een placebo kreeg. De lavendelgeur werd toegediend door middel van een zakje met 2,3 g droogkorrels met ongeveer 1,5 g etherische lavendelolie dat op of onder het kussen werd gelegd.

De resultaten waren opmerkelijk. Na vier weken bleek dat de patiënten die lavendelgeur hadden gebruikt, significant minder depressief waren dan de patiënten die de placebo hadden gekregen. Ook hun welbevinden en slaapkwaliteit waren aanzienlijk verbeterd. Deze factoren kunnen bijdragen aan een betere prognose in het revalidatietraject.

De onderzoekers concluderen dat lavendelgeur op het kussen een effectieve, veilige en niet-invasieve manier is om de stemming en de slaap te verbeteren bij patiënten met depressie na een beroerte. Ze raden aan om deze methode toe te passen als aanvulling op de reguliere behandeling.

Hoe kan je lavendelgeur op het kussen gebruiken?

Heb jij of iemand in jouw omgeving last van depressie na een beroerte? Probeer dan eens lavendelgeur op het kussen. Het kan je helpen om je beter te voelen en beter te slapen. Je kunt lavendelzakjes kopen bij de drogist of online, of zelf maken met gedroogde lavendelbloemen. Leg het zakje op of onder jouw kussen, afhankelijk van hoe sterk je de geur wilt ruiken, en geniet van de weldadige werking van lavendel.


Bronnen:

https://www.orthofyto.com/lavendelgeur-op-het-kussen-vermindert-depressie

- Lee, I.S., Lee, G.J., Park, S.H., & Lim, J.Y. (2024). Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in patients with stroke. Neurology, 102(3), e164-e173. https://n.neurology.org/content/102/3/e164Reacties
Categorieën