Wat is het Keto dieet?
Holistische Dieet Tips
Auteur
Holistische Dieet Tips
10/22/2022
2 min
0

Wat is het Keto dieet

10/22/2022
2 min
0

Het Keto-dieet: wat is het en wat zijn de voordelen?

Heb je de laatste tijd veel gehoord over het keto-dieet en je afgevraagd waar alle ophef over gaat? Het keto-geen dieet, of kortweg keto-dieet, is een koolhydraatarm, vetrijk dieet waarvan is aangetoond dat het een aantal gezondheidsvoordelen biedt. In dit bericht zullen we nader bekijken wat het keto-dieet is, hoe het werkt en enkele van de mogelijke voordelen die je kunt ervaren door dit type dieet te volgen.

Wat is het Keto-dieet?

Het keto dieet is een zeer koolhydraatarm dieet. Dus als je wilt afvallen, kan dit een goede optie voor je zijn. Bij een keto dieet eet je matige hoeveelheden eiwitten. En, zoals de naam suggereert, grote hoeveelheden vet. Het bevat meestal 75% vet, 20% eiwit en slechts 5% koolhydraten. Deze macronutriëntenverhouding dwingt je lichaam in een staat van ketose, wat het moment is waarop je lichaam vet begint te verbranden voor energie in plaats van glucose.

Hoe werkt het Keto-dieet?

Om te begrijpen hoe het keto-dieet werkt, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je lichaam normaal gesproken zijn energie krijgt. Wanneer je voedingsmiddelen eet die koolhydraten bevatten (d.w.z. suikers en zetmeel), breekt je lichaam deze af tot glucose die het vervolgens gebruikt voor energie. Aan de andere kant, wanneer je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vet, breekt jouw lichaam deze af in triglyceriden die het opslaat in de vetcellen voor later gebruik.

Als je meer calorieën verbruikt dan je op een dag verbrandt, dan zal je lichaam deze triglyceriden blijven opslaan in je vetcellen en zul je aankomen. Als je echter minder calorieën verbruikt dan je op een dag verbrandt, zal jouw lichaam deze opgeslagen triglyceriden gaan afbreken voor energie. Dit proces staat bekend als lipolyse.

Ketose treedt op wanneer lipolyse de overheersende bron van brandstof voor jouw lichaam wordt. Met andere woorden, wanneer je in ketose bent, verbrandt jouw lichaam voornamelijk opgeslagen lichaamsvet voor energie in plaats van glucose.

Wat zijn de voordelen van het volgen van een Keto-dieet?

Er zijn verschillende potentiële voordelen verbonden aan het volgen van een keto-dieet, waaronder:

Gewichtsverlies: 

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen het keto-dieet proberen, is voor gewichtsverlies. En daar is een goede reden voor; onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een keto-dieet kan leiden tot grotere niveaus van gewichtsverlies dan andere veelgebruikte diëten zoals het Atkins-dieet of het mediterrane dieet.

Verminderde ontsteking: 

Ontsteking is in verband gebracht met verschillende chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en de ziekte van Alzheimer. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het volgen van een keto-dieet kan helpen ontstekingen te verminderen.

Verbeterde mentale helderheid:

Sommige mensen melden dat ze zich helderder en mentaal energieker voelen wanneer ze in ketose zijn. Dit kan te wijten zijn aan een verbeterde bloedsuikerspiegel en daardoor een verminderde kans op ontstekingen.

Een van de Meest Populaire Diëten

Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze potentiële voordelen te bevestigen, lijdt het geen twijfel dat het keto-dieet tegenwoordig een van de meest populaire diëten is geworden. Als je overweegt om dit type eetpatroon zelf uit te proberen, zorg er dan voor dat je eerst met een (voeding’ s) deskundige praat om er zeker van te zijn dat het geschikt voor je is. Deze kunnen je ook helpen bij het maken van een maaltijdplan dat past binnen de grenzen van het dieet, zodat je succesvol kunt zijn in het bereiken van jouw gezondheidsdoelen!

Reacties
Categorieën