Granen zijn een belangrijk onderdeel
25 februari 2023 
1 min. leestijd

Granen zijn een belangrijk onderdeel

Granen en Pseudogranen

Voor vele mensen in de wereld vormen granen een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd worden. In het assortiment van bio winkels vind je talrijke granen, maar misschien weet je niet goed waar je moet beginnen. In dit blogpost hebben we het over de verschillende soorten granen.

Granen

De meest voorkomende granen die we tegenwoordig eten zijn tarwe, gerst, rogge, haver en rijst. Deze granen bevatten veel energie en voedingsstoffen zoals proteïne, vitamines en mineralen. Tarwe is bijvoorbeeld een goede bron van B-vitamines (thiamine, riboflavine en niacine). Gerst is eenvoudig om te verwerken tot brood of noedels. Rogge bevat vezels die help bij het behoud van eer gezondheid en is daarnaast ook rijk aan calcium magnesium. Haver is voedzaam door de vitamine B1 (thiamine) en magnesiumdioxide dat het bevat. Voorts is rijst ook erg voedzaam; het bevat veel koolhydraten, mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor maar ook vitamine B1 (thiamine).

Pseudogranen

Daarnaast bestaat er ook zogeheten pseudogranen die minder uitgesproken smaak hebben dan gewone graansoorten zoals quinoa, amarant of boekweit. Quinoa staat bekend om zijn hoge gehalte aan proteïne; bovendien bevat quinoa meer calcium dan andere graansoorten wat het populair maakt onder veganistische of vegetarische eetgewoontes! Amarant staat vooral bekend om zijn rijkdom aan vitamines A, E en C. Boekweit is één van de meest voedzame pseudo-graansoorten; daarnaast is het ook nog eens glutenvrij!

Van Tarwe tot Quinoa en Verde

Uiteraard kan je in bio winkels naast verschillende graansoorten ook verschillende producten vinden die gemaakt worden met graansoorten als tarwe of gerst (zoals brood of noedels), maar ook met pseudogranen zoals quinoa of amarant (zoals muesli). Kortom er valt genoeg te ontdekken! Dankzij de diversiteit aan verschillende soorten granen kan je eenvoudig variëren tussen diverse smaken en de gezondheidsvoordelen!


Over de schrijver
Vitaal exclusief is een online platform dat zich richt op het bevorderen van een holistische levensstijl. Het publiceert artikelen over verschillende onderwerpen, zoals voeding, beweging, spiritualiteit, gezondheid en welzijn. De artikelen zijn bedoeld om de lezer te inspireren en te informeren over hoe je op jouw eigen manier holistisch kunt leven. Vitaal exclusief gelooft dat iedereen zijn of haar eigen pad kan vinden naar een harmonieus en gelukkig leven.
Reactie plaatsen