Granen zijn een belangrijk onderdeel
Voeding en Dieet
Auteur
Voeding en Dieet
02/25/2023
1 min
0

Granen zijn een belangrijk onderdeel

02/25/2023
1 min
0

Granen en Pseudogranen

Voor vele mensen in de wereld vormen granen een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd worden. In het assortiment van bio winkels vind je talrijke granen, maar misschien weet je niet goed waar je moet beginnen. In dit blogpost hebben we het over de verschillende soorten granen.

Granen

De meest voorkomende granen die we tegenwoordig eten zijn tarwe, gerst, rogge, haver en rijst. Deze granen bevatten veel energie en voedingsstoffen zoals proteïne, vitamines en mineralen. Tarwe is bijvoorbeeld een goede bron van B-vitamines (thiamine, riboflavine en niacine). Gerst is eenvoudig om te verwerken tot brood of noedels. Rogge bevat vezels die help bij het behoud van eer gezondheid en is daarnaast ook rijk aan calcium magnesium. Haver is voedzaam door de vitamine B1 (thiamine) en magnesiumdioxide dat het bevat. Voorts is rijst ook erg voedzaam; het bevat veel koolhydraten, mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor maar ook vitamine B1 (thiamine).

Pseudogranen

Daarnaast bestaat er ook zogeheten pseudogranen die minder uitgesproken smaak hebben dan gewone graansoorten zoals quinoa, amarant of boekweit. Quinoa staat bekend om zijn hoge gehalte aan proteïne; bovendien bevat quinoa meer calcium dan andere graansoorten wat het populair maakt onder veganistische of vegetarische eetgewoontes! Amarant staat vooral bekend om zijn rijkdom aan vitamines A, E en C. Boekweit is één van de meest voedzame pseudo-graansoorten; daarnaast is het ook nog eens glutenvrij!

Van Tarwe tot Quinoa en Verde

Uiteraard kan je in bio winkels naast verschillende graansoorten ook verschillende producten vinden die gemaakt worden met graansoorten als tarwe of gerst (zoals brood of noedels), maar ook met pseudogranen zoals quinoa of amarant (zoals muesli). Kortom er valt genoeg te ontdekken! Dankzij de diversiteit aan verschillende soorten granen kan je eenvoudig variëren tussen diverse smaken en de gezondheidsvoordelen!


Reacties
Categorieën