Zink, leeftijd en selenoproteïne P gebruiken
20 juni 2021 
1 min. leestijd

Zink, leeftijd en selenoproteïne P gebruiken

Een gecombineerd tekort aan selenium en zink

Als een samengestelde biomarker om de overleving van COVID-19 te voorspellen. Bepaalde micronutriënten, zoals selenium en zink, zijn betrokken bij de juiste immuunrespons. Wetenschappers hebben de voorspellingen van de overleving van Covid-19, de selenium- en zinkstatus bestudeerd.

Selenium en zink gerelateerd aan Covid-19-overleving

De zink- en seleniumstatus van 171 patiënten werd bepaald en vergeleken met die van gezonde volwassenen. Onder degenen die Covid-19 niet overleefden , hadden ze een tekort aan zink. Van degenen die de infectie overleefden , had 40,9% een te lage zinkstatus. Zinktekort werd bepaald als het bloed lager was dan 638,7 µg/L, wat het 2,5 percentiel is van de gezonde volwassen groep. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat de seleniumstatus, gemeten door selenoproteïne P, vaker voorkomt bij mensen met Covid-19.

De zink- en seleniumstatus van 171 patiënten werd bepaald en vergeleken met gezonde volwassenen. Onder degenen die Covid-19 niet overleefden, had een zink tekort. Van degenen die de infectie overleefden, had 40,9% een zeer laag zinkgehalte. Zinktekort wordt gemeten wanneer het bloed daalt tot onder 638,7 µg/L. Dit is het 2,5e percentiel voor gezonde volwassenen. Eerdere studies hebben aangetoond dat de seleniumstatus, gemeten aan de hand van selenoproteïne P, vaker voorkomt bij patiënten met Covid-19.

Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat de selenium- en zinkstatus een betrouwbare indicator is voor de overleving van Covid-19. Een goede mineralentoestand verhoogt ook de overlevingskansen en biedt extra consultatiemogelijkheden.

De volledige publicatie teruglezen: naar Engelstalige publicatie.

 Bronvermelding: 

Over de schrijver
Vitaal exclusief is een online platform dat zich richt op het bevorderen van een holistische levensstijl. Het publiceert artikelen over verschillende onderwerpen, zoals voeding, beweging, spiritualiteit, gezondheid en welzijn. De artikelen zijn bedoeld om de lezer te inspireren en te informeren over hoe je op jouw eigen manier holistisch kunt leven. Vitaal exclusief gelooft dat iedereen zijn of haar eigen pad kan vinden naar een harmonieus en gelukkig leven.
Reactie plaatsen