co-enzym-q10
Voedingssupplement Gidsen
Auteur
Voedingssupplement Gidsen
02/06/2024
1 min
0

Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol in de productie van energie

02/06/2024
1 min
0

Co-enzym Q10 is een belangrijke stof voor de energieproductie in onze cellen. Het komt vooral voor in organen die veel energie nodig hebben, zoals het hart, de lever en de spieren. Co-enzym Q10 bestaat in twee vormen: ubiquinon en ubiquinol. Ubiquinon is de inactieve vorm, die door het lichaam moet worden omgezet in ubiquinol, de actieve vorm met antioxidantwerking. Ubiquinol beschermt onze cellen tegen schade door vrije radicalen, die ontstaan door stress, vervuiling, roken, alcohol en veroudering.

De afname van co-enzym Q10 met de leeftijd

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid co-enzym Q10 in ons lichaam af. Ook kunnen sommige factoren de omzetting van ubiquinon naar ubiquinol verminderen, zoals medicijngebruik (bijvoorbeeld statines), genetische variaties, ziektes en ontstekingen. Dit kan leiden tot een tekort aan co-enzym Q10, wat zich kan uiten in vermoeidheid, spierzwakte, hartproblemen en een verminderde weerstand.

Het gebruik van voedingssupplementen om het co-enzym Q10 niveau op peil te houden

Om het co-enzym Q10 niveau op peil te houden, kunnen we voedingssupplementen gebruiken. Echter, niet alle supplementen zijn even effectief. Ubiquinon supplementen worden slecht opgenomen door het lichaam, omdat ze vetoplosbaar zijn en moeilijk door de darmwand heen komen. Daarom zijn er verschillende methoden ontwikkeld om de opname van ubiquinon te verbeteren, zoals emulsies, oliebasis, liposomen of nanodeeltjes. Deze methoden kunnen de biologische beschikbaarheid van ubiquinon verhogen, maar ze zijn ook duurder en complexer om te produceren.

De voordelen van ubiquinol supplementen

Een betere optie is om te kiezen voor een supplement met ubiquinol, de actieve vorm van co-enzym Q10. Ubiquinol wordt beter opgenomen door het lichaam, omdat het al klaar is voor gebruik en niet meer hoeft te worden omgezet. Bovendien heeft ubiquinol een hogere antioxidantactiviteit dan ubiquinon, waardoor het meer bescherming biedt tegen oxidatieve stress. Ubiquinol supplementen zijn wel iets duurder dan ubiquinon supplementen, maar ze zijn ook effectiever en veiliger.

Co-enzym Q10 is dus een essentiële stof voor onze gezondheid en vitaliteit. Het is belangrijk om voldoende co-enzym Q10 binnen te krijgen via onze voeding of via supplementen. Als we kiezen voor een supplement, dan is het raadzaam om te gaan voor een supplement met ubiquinol, de actieve en goed opneembare vorm van co-enzym Q10.

Co-enzym Q10 en gezondheidsclaims

Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn er geen goedgekeurde gezondheidsclaims voor co-enzym Q10. Dit betekent dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om te stellen dat co-enzym Q10 een gunstig effect heeft op bepaalde gezondheidsaspecten. Dit wil echter niet zeggen dat co-enzym Q10 geen positieve invloed kan hebben op onze gezondheid, maar dat er meer onderzoek nodig is om dit aan te tonen. Daarom mogen fabrikanten van co-enzym Q10 supplementen geen specifieke gezondheidsclaims maken op hun verpakking of in hun reclame. Wel mogen ze algemene informatie geven over de rol van co-enzym Q10 in het lichaam en de mogelijke voordelen ervan.

Reacties
Categorieën